Bio

Naar aanleiding van het optreden van de Dual City Concert Band op het Polaroid Bigband Festival in mei 1991 schreef Dagblad TC Tubantia:

“Het orkest maakte duidelijk dat alles in huis is om een top-bigband te worden.(….) Het repertoire dat uit de kokers komt van leider Jan Wessels, bassist Johan Plomp en trompettist Rini Swinkels , maakte een frisse indruk.”

Ook de jury, die bestond uit de gerenommeerde big bandleiders Erik van Lier, Henk Meutgeert en Joan Reinders, was onder de indruk. Ze hadden uitstekende solisten gesignaleerd en de ritmesectie was de beste van het hele festival.

“Een goede dynamiek en prettige orkestklank kwaliteit en originaliteit van de arrangementen worden zeer gewaardeerd” stond in het juryrapport vermeld. Voor het orkest een duidelijk bewijs dat ze op de goede weg zijn. Temeer daar het orkest op dat moment nog maar een half jaar bestond…

Vanaf 7 oktober 1990 om precies te zijn. Op die datum namelijk vond in het Enschedese Jazzpodium De Tor de eerste repetitie plaats van de Dual City Concert Band, een initiatief van saxofonist Gerlo Hesselink en bassist Johan Plomp. Zij stelden een bigband samen die bestond uit getalenteerde musici uit de regio. De meeste orkestleden hadden een afgeronde conservatoriumopleiding of waren muziekstudent.

 

Onder leiding van Jan Wessels, die met succes voor het Metropole Orkest schreef, werd gewerkt aan een repertoire dat bestaat uit originele, speciaal voor het orkest geschreven arrangementen, hoofdzakelijk bewerkingen van jazzstandards. De doelstelling was om ruimte te bieden aan arrangeurs uit het orkest zelf om zo een origineel en uniek repertoire samen te stellen.

 

De faam was de Dual City Concert Band al vooruit gesneld, want het orkest werd gevraagd het nieuwjaarsconcert in De Tor te verzorgen. En zo vond het debuut van het orkest plaats op 1 januari 1991 voor het stampvolle en enthousiaste Enschedese jazzpodium.

 

Nadat Jan Wessels als bandleider vertrok nam oprichter en bassist Johan Plomp het stokje over. Johan greep deze kans om zijn skills als arrangeur en bandleider te ontwikkelen, wat tevens de band op een hoger muzikaal plan bracht. Tegenwoordig is hij naast bassist ook docent arrangeren en jazztheorie aan het CvA Amsterdam.

 

 

Na Johan’s vertrek kwam Rob Horsting voor het orkest, de allereerste pianist van de band. Rob’s composities en arrangementen zijn nog steeds een vaste waarde in het huidige repertoire. Rob is thans hofarrangeur voor o.a The Jazzorchestra of the Concertgebouw. Onder zijn leiding en met zijn arrangementen is de eerste CD “Nasty Bugs” opgenomen.

 

Rob werd opgevolgd door Rini Swinkels, de eerste leadtrompettist van de band. Door zijn ervaring als leadspeler bij orkesten als The Jazzorchestra of the Concertgebouw inspireert hij met zijn visie op bigbandspel en muzikale interpretatie, en heeft hij zo zijn muzikale stempel op de band gedrukt. Hij leidde de opname van de tweede CD “Live in De Tor featuring Peter Tiehuis”. Helaas is Rini ons in 2018 veel te vroeg ontvallen.

 

 

Bert Pfeiffer

Tegenwoordig wordt DCCB geleid door Bert Pfeiffer, weer iemand die in een andere rol terugkeert op het zogezegde oude nest. Als 1e trombonist van de allereerste lichting heeft Bert zich in de jaren ontwikkeld als bandleider, arrangeur en componist.

 

De Dual City Concert Band heeft reeds vele concerten verzorgd in Jazzpodium De Tor en daarbuiten. Daarbij begeleidden zij nationale en internationale gastsolisten als Ferdinand Povel, Jiggs Whigham, Ack van Rooyen, Tony Lakatos, Philip Catherine, Tineke Postma, Gerard Presencer, Bert Joris, Mark Gross, Bart van Lier, Georgie Fame, Jesse van Ruller, Don Braden, Cor Bakker en anderen.

In de prijzenkast van de Dual City Concert Band staat de eerste prijs van het Polaroid Bigband Festival, gewonnen in mei 1992. Het behalen van de tweede prijs bij het Tros Sesjun Bigband Festival in september 1992 betekende het winnen een radio-optreden. Het concert werd live gespeeld en uitgezonden vanuit De Tor voor Tros Sesjun in maart 1993. Andere wapenfeiten zijn een concert met trompettist Randy Brecker op het Duketown Jazzfestival Den Bosch 2006 en het openingconcert van het International Jazzfestival Enschede 2007 met gastvocaliste Deborah Brown.

25Ondanks dat de Dubbelstad Hengelo/Enschede, waaraan de band haar naam ontleed, er nooit is gekomen, was het in 2016 wel dubbel feest: De Dual City Concert Band vierde haar 25-jarig bestaan in het Jubeljaar van Jazzpodium De Tor, 45 jaar Fit For Jazz!

Wij zijn trots en blij dat we Bigband en Jazz levend houden met de medewerking van de vele musici, liefhebbers en misschien wel het leukste jazzpodium van Nederland Jazzpodium De Tor.

Wij nodigen U graag uit bij onze concerten in De Tor of daarbuiten. Om af te sluiten met Duke Ellington’s woorden: “There are two kinds of music, good music and the other kind.”

We prefer the first!