Freddie Bryant: “Ik speel World Jazz”

Onze gastsolist op 19 April aanstaande is de in New York geboren gitarist Freddie Bryant.

Het klassieke ‘muziek met de paplepel’ verhaal gaat voor Freddie op; vader Carroll, concertpianist, speelde samen met Robert McFerrin Sr. Inderdaad de vader van Bobby McFerrin. Moeder Beatrice, operazangeres, speelde Bess in de musical Porgy & Bess. Naast Cab Calloway welteverstaan, in dezelfde productie. Als jochie sloeg hij de bladzijdes om tijdens de optredens van Pa en Ma. Hij had al snel door hoe het werkte met de nootjes en de rusten, bij z’n moeder herkende hij de lettergrepen in het Frans of Duits en zo wist hij wanneer hij moest omslaan.

Z’n muzikale opleiding behelst zowel klassiek- als jazzgitaar. Door z’n gemixte African-American en British-American afkomst is de aantrekkingskracht naar de muziek van z’n Afrikaanse voorouders zeer groot. “Ik ging via de spirituals die m’n moeder zong naar Blues en R&B. Dat zijn de wortels van Jazz. Dan zie je dat Jazz de hele wereld omvat. Je ziet dat mensen over de hele wereld de creatieve impulsen van de Jazz gebruiken in hun eigen muziek, zo ontstaat bijvoorbeeld Flamenco Jazz en Indian Jazz. Ik ben het hele cirkeltje rondgegaan en beïnvloed door vele culturen. Als men mij vraagt welke stijl ik speel heb ik besloten dat ik World Jazz als antwoord geef.”

Freddie Bryant heeft inmiddels vijf CD’s uitgebracht onder eigen naam, voor zijn producties heeft hij al meer dan dertig eigen composities geschreven. Hij heeft met vele muzikanten en bands in de meest uiteenlopende muziekstijlen opgenomen en opgetreden. Daarnaast is hij ook aktief als leraar op verschillende conservatoria, o.a. in Groningen.

Wij zullen enkele composities van Freddie gaan spelen op 19 April, speciaal gearrangeerd voor bigband door o.a. Andy Jaffe.

www.freddiebryant.com

Freddie Bryant speelt Manha de Carnaval (Black Orpheus)

Nickel and Dime Ops (Rap & Funky!)

Freddie Bryant & Kaleidoscope – La, La, Ohh!

Comments are closed.