Freaky deaky is nooit mijn kick geweest

ToonOnze gastsolist Toon Roos noemt zijn muziek ‘sensual fusion’. “Bij fusion denk je al snel aan gefreak, dat moet mijn muziek dus niet zijn. Ik ben een heel heel melodische en lyrische speler, ik wil het hart ook in het spel betrekken. Maar vergis je niet, het moet wel ballen hebben.”

De erkenning van Toon’s saxofoonspel is wereldwijd, getuige de enorme lijst grootheden waarmee hij heeft gespeeld. Zelfkritiek is hem niet vreemd: “Ik kan iedere week wel een plaat vol spelen met standards, en dan zitten er vast nog heel wat creatieve solo’s tussen. Maar het voegt niets werkelijke nieuws toe. Mijn eigen cd moeten zich staande kunnen houden tussen mijn favoriete platen.”

Op z’n palmares staan optredens met musici als Joe Zawinul, Peter Erskine, Alex Acuna, John Scofield, Toots Thielemans, Ivan Lins, Ravi Coltrane, Christian McBride, Kenny Werner, Jimmy Haslip, Jack Macduff, Art Blakey, Philippe Catherine, Clark Terry, Bob Brookmeyer. 6 CD’s zijn er inmiddels onder eigen naam verschenen, waarvan de laatste ‘Angel Dance.’ Drummer Peter Erskine speelde mee op die CD en sprak in een interview over Toon: “A really, really great player… Toon has resisted going where a lot of other tenor players have gone. He is playing with a sound and stylistic concept that frankly is kind of thrilling to hear.”

Dual City Concert Band met Toon Roos, 21 februari 21:00u, Jazzpodium De Tor Enschede.

Toon Roos Group – Angel Dance Trailer

Dutch Jazz Orchestra – Newport Up

Toon Roos Group – Keep it going

Toon Roos Group & Peter Erskine – Obama Song

Comments are closed.