Geen geluidswering

Cees KranenburgHerbie Hancock haalde eigenhandig het geluiddempende schot tussen zijn vleugel en de ritmesectie van het Metropole Orkest, drummer Cees Kranenburg en bassist Rob Langereis, weg. “Deze ritmesectie is te goed voor een schot ertussen” waren zijn woorden tijdens deze actie.

Dit illustreert de internationale erkenning van het niveau van onze volgende gast, Cees Kranenburg. Als lid van AVRO bigband de Skymasters speelde hij jarenlang elke maandagavond vanuit Nick Vollebrecht’s in Laren het live jazzprogramma Swingtime, vanaf 1990 trad Cees toe tot het Metropole Orkest om daar 10 jaar de drumplek te bezetten. Zo zette hij de standaard van het bigband-drummen neer en speelde met vele jazzgrootheden.

Als hoofdvakdocent verbonden aan het Hilversums Conservatorium, later verhuisd naar Amsterdam, stond hij aan het begin van succesvolle carri√®res waaronder die van leerlingen als Hans Dekker, Martijn Vink en Danny Sahupala. Salliant detail is dat Cees zelf nooit een conservatoriumopleiding heeft gevolgd: “Ik was toegelaten tot het conservatorium in ’59 of ’60. Het jaar daarvoor had ik het Loosdrecht’s Jazzconcours gewonnen, daar hadden ze lucht van gekregen. Ik mocht de opleiding doen als ik stopte met het in het openbaar jazz spelen. Dat weigerde ik.”

Vijf-en-een-half jaar raakte Cees Kranenburg de drumstokken niet aan. “Ik dacht dat ik er klaar mee was, totdat (ex-leerling) Martin Vink me vroeg of ik niet wat met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw wilde doen. Ik zei ja en aldus geschiedde. Daarna ging ik het missen als ik niet speelde.” Tegenwoordig drumt Cees zelfs af en toe weer voor z’n oude werkgever The Metropole Orchestra..

De oudgediende speelt als een jonge hond, we verheugen ons enorm op ons gezamenlijke nieuwjaarsconcert in Jazzpodium De Tor! Had U nog geen goede voornemens dan is vrijdag 3 januari 2014 naar Enschede komen geen verkeerde wat ons betreft..

The Skymasters met Dizzy Gillespie (1982)

The Skymasters – USA Tour (1988)

Metropole Orchestra o.l.v. Jerry van Rooyen

Cees Kranenburg met Rhoda Scott (1972)

Comments are closed.