Archive for Archief

DCCB hartverwarmend

door 

De Dual City Concert Band viert dit jaar zijn 25-jarig bestaan. Opgericht in een tijd dat gedachten aan een Dubbelstad en helemaal al aan een Twentestad, de gemoederen in Enschede, maar vooral in Hengelo, behoorlijk bezig hielden. In 2000 is dat plan tot gemeentelijke herindeling door de minister van de agenda gehaald en wat sinds een jaar of tien rest is een waterig geheel genaamd Netwerkstad Twente. Maar de DCCB hebben we er toch maar mooi aan overgehouden. En die is onverminderd vitaal en gestadig verder gerijpt. Dat was op vrijdag Tor-avond 11/11 althans goed te  horen.

Rob Horsting op zijn oude plekje, voor de DCCBDe gastsolist van dienst was dit keer een gastdirigent: Rob Horsting.

Aardig te weten dat hij in die beginjaren de pianist van de band was en later de baton Read more

Dual City met een meer dan krasse knar

20160916_dccb_van_rooyen_0024

door: Koen Edeling

(www.muziek-recensie.nl/index.php/17-nieuwsartikelen/1018-dual-city-met-een-meer-dan-krasse-knar)

ENSCHEDE, Jazzpodium de Tor, vrijdagavond. Concert door Dual City Concert Band feat. Ack van Rooyen. Programma: werk van o.a. Thad Jones, Joris Bolhaar, Duke Ellington en Bill Holman. 

Vorige week hing het er net tegenaan, maar het tweede concert van het jazzseizoen 2016-17 kon er niet onderuit: het haat/liefde bordje “er kan geen kip meer bij” hing er genadeloos. Buiten gezeten zaten ondergetekende en Willem Habers te mijmeren hoe lang het geleden was dat trompettist Ack van Rooyen zijn 80e verjaardag had gevierd op dit jazzpodium… “een jaartje of drie, vier..”. Zó snel gaan de jaren, want deze man is geboren op nieuwjaarsdag van het jaar 1930 en is dus al bijna 87! “Op 29 januari 2010 vierde Ack van Rooyen Read more

Uitgelaten en ingetogen op dezelfde avond

door: Koen Edeling

Voor de derde maal tijdens dit jubelseizoen was Dual City Concert Band van de partij, nu geleid door voormalig bandlid en oud-dirigent Rob Horstink: de man van de minieme maar veel effect sorterende gebaren. Voor de tweede maal in ditzelfde seizoen was er ruimte gemaakt voor een gastsolist op trombone. Weliswaar speelde de Belg Phil Abraham in oktober j.l. met een combo, maar minstens zo goed was de solist van deze avond: Ilja Reijngoud.
Volgens traditie werd geopend met de snelle blues Big Dipper, dat lekker uitgelaten spetterde. Dat ook de Band over een prima solotrombonist beschikt, bewees Matthias Konrad met Read more

Dual City: spetterender dan voorheen

door: Koen Edeling

Het jaar 2016 was al goed begonnen voor de Dual City Concert Band, want deze gerenommeerde bigband mocht het nieuwjaarsconcert verzorgen op Jazzpodium de Tor. Helaas toen zonder dirigent Rini Swinkels, want die kampte op dat moment nog met gehoorproblemen. Niet dat deze geheel zijn verdwenen -er was zelfs zichtbaar een ander lichamelijk ongemak bijgekomen- maar hij was er tóch.

Onder zijn leiding klonken de openingsstukken Big Dipper van Thad Jones en Eleven Seven van – meespelende trombonist- Henri Gerrits. Wat een verschil met het nieuwjaarsconcert: het spetterde als vanouds.
Gastdirigent en mede-oprichter van de DCCB, Johan Plomp deed er nog een schepje Read more

Dual City pas later op dreef

door 

In de tijd dat Rusland nog de Sovjet Republiek werd genoemd, vereiste het communisme dat er geen standsverschil mocht bestaan. Ook in de muziek wilde men dit laten gelden: een dirigent werd beschouwd als een verwerpelijk hiërarchisch element, dat immers teveel deed denken aan het gehate kapitalisme. Experimenten van orkesten zonder dirigent mislukten echter jammerlijk, omdat de totaalklank als weinig spannend en tamelijk mat werd ervaren. Het kan suggestie zijn of niet, maar dit historische gegeven schoot door mij hoofd bij het beluisteren van de Dual City Concert Band dat vrijdagavond zonder dirigent speelde. Noodgedwongen, want Rini Swinkels Read more

Dual City jubelt mee

door Koen Edeling

Niet alleen dit jazzpodium viert een jubeljaar, ook Dual City Concert Band kan bogen op een kwart eeuw muzikale ervaring, al is de exacte datum pas 1 januari 2016. In de opmaat naar deze werkelijke mijlpaal zal de Band tweemaal op dit podium te horen zijn op 13 november, maar ook op deze vrijdagavond.

20150918_Dual_City_0033M

Dirigent Rini Swinkels zwaaide geducht zijn muzikale manschappen (m/v) naar grote hoogten, op alle fronten. Zo waren er weer smakelijke soli te genieten, maar de tutti-passages Read more

Dual City: muziek die stáát

20150410_Dual_City_0027MDoor Koen Edeling.

Bij de aanvang van het concert van Dual City Concert Band zaten er meer op de bühne dan in de zaal, maar dat zou gelukkig spoedig veranderen. Tussen de traditionele opening (Don’t Git Sassy) en de obligate toegift (Foot) waren genoeg verrassingen te beleven. Zo had de Band maar liefst vier nieuwe Read more

Volop te beleven….

door Hans Arnoldy

Vrijdag-Tor-avond 23 januari 2015. Waar moet het hier over gaan, na zo’n verrassende avond? Over Cees Kranenburg Jr, ooit (1963!) nog de drummer van The Jumping Jewels? Over de onverwachts een nummertje meespelende top altist Nigel Hitchcock (GB)? Over de vertrouwde Tor-huisbigband de Dual City Concert Band? Of over degene waarvoor ik eigenlijk kwam: Katharina ‘Tini’ Thompsen, de power lady op baritonsaxofoon?Ja, uiteraard, dat laatste, de affiche voor deze avond, Tini.

10405357_10204625989867496_8025176697511407011_nGek dat rond haar nog steeds dat verhaal verteld moet worden dat ze een Duitse is. Woont al een derde van haar leven in Nederland, heeft hier het conservatorium gedaan, en speelt overal in de wereld Read more

Mooie afsluiting “Sax 053”

door Koen Edeling

20141107-Dual-CityDSC_0029M-300x201De geboortedag van de uitvinder van het houtblaasinstrument de saxofoon, Adolphe Sax, op 6 november precies 200 jaren geleden, werd dezer dagen op diverse locaties herdacht. Jazzpodium De Tor kon bij dit eerbetoon uiteraard niet achterblijven en had zelfs de aanvangstijd van het vrijdagavondconcert een uur uitgesteld vanwege een ander Sax 053- concert dat in het Muziekcentrum had plaatsgevonden.
Ware de aanvangstijd gewijzigd, ongewijzigd Read more

Spetterend startschot seizoen!

door Koen Edeling. (bron)

20140919-Dual-City-300x200Vrijdagavond gaf de ‘huis’band van Jazzpodium De Tor, Dual City Concert Band, het startschot voor het 45e seizoen: in de loop van 2015 zal het precies 45 jaar geleden zijn dat de eerste artiesten dit inmiddels vermaarde podium betraden. Alsof de laatste doorgewinterde jazzliefhebbers nog uit hun zomerslaap moesten ontwaken, was het niet zo afgeladen vol als bijvoorbeeld tijdens de afgelopen woensdagen, tijdens de ArtEZ Jazz Jam- avonden.

Het was zeker ‘gezellig’ druk en dat verdient deze geroutineerde bigband zonder meer. Het Read more

The Summer Knows

Met het concert in het Hengelose muziekcafé De Cactus hebben we het seizoen 2013/2014 afgesloten. We hebben weer een mooie reeks mogen neerzetten met de gastsolisten Masha Bijlsma, Ruud Breuls, Cees Kranenburg, Toon Roos en Bert Boeren. Ook hebben we genoten van het grootorkest van Wilhelmina Glanerbrug, die ons uitnodigden voor een gezamenlijk “Harmony meets Jazz” concert.

Graag bedanken we al onze bezoekers op de concerten, de vrijwilligers van (misschien wel het leukste jazzpodium van Nederland) Jazzpodium De Tor en Stegeman Laren, onze gezellige repetitieplek!

Binnenkort Read more

Boeren zoekt Wauw!

boerenEnthousiast slingerde Bert Boeren het goede nieuws op Facebook, z’n trombonebouwer Michael Rath had een nieuw instrument voor hem gemaakt en het was liefde op het eerste gezicht!

Het tekent de nog altijd aanwezige bezieling van de Bosschenaar, Read more

Freaky deaky is nooit mijn kick geweest

ToonOnze gastsolist Toon Roos noemt zijn muziek ‘sensual fusion’. “Bij fusion denk je al snel aan gefreak, dat moet mijn muziek dus niet zijn. Ik ben een heel heel melodische en lyrische speler, ik wil het hart ook in het spel betrekken. Maar vergis je niet, het moet wel ballen hebben.”

De erkenning van Toon’s saxofoonspel is wereldwijd, getuige de enorme lijst grootheden waarmee hij heeft gespeeld. Zelfkritiek is hem niet vreemd: “Ik kan iedere week wel een plaat vol spelen met standards Read more

Geen geluidswering

Cees KranenburgHerbie Hancock haalde eigenhandig het geluiddempende schot tussen zijn vleugel en de ritmesectie van het Metropole Orkest, drummer Cees Kranenburg en bassist Rob Langereis, weg. “Deze ritmesectie is te goed voor een schot ertussen” waren zijn woorden tijdens deze actie.

Dit illustreert de internationale erkenning van het niveau van onze volgende gast, Cees Kranenburg. Als lid van AVRO bigband de Skymasters speelde hij jarenlang elke Read more

East coast?

“Waarom speel je alleen maar West Coast?” De vraag zou gesteld zijn aan tenorsaxofonist Ruud Brink, die daarop geantwoord schijnt te hebben: “Omdat Nederland geen East Coast heeft!”

Had Nederland die wel dan zou jazz-zangeres Masha Bijlsma één van haar belangrijkste vertegenwoordigers zijn, niet in de laatste plaats omdat ze nog steeds in de Achterhoek woont.mashabijlsma500x169

Op 19-jarige leeftijd bekeerd ze zich tot de jazz, nadat ze eerst in rockbandjes zong. Tijdens haar conservatoriumstudie vormt ze Read more

Opening seizoen 2013/2014 met Ruud Breuls!

We hebben de eer om het seizoen 2013/2014 in Jazzpodium De Tor te openen! Natuurlijk zijn we ook wel een beetje trots dat we alweer bijna 23 jaar vast onderdeel zijn in de programmering van misschien wel het leukste jazzpodium van Nederland..

ruudbreulsWe nodigen altijd een gastsolist uit om onze concerten tot een eenmalige muzikale belevenis te maken, voor onszelf én onze toehoorders! We hebben al interessante solisten kunnen vastleggen, en de eerste is gelijk een bijzondere: trompettist RUUD BREULS.

Als solotrompettist van The Metropole Orchestra wordt Ruud alom Read more

Bigger Fish to Fry

En jawel, nog voordat de CD officieel gepresenteerd is, is hij al te koop bij ons in de webshop; het nieuwe album van Ewout Dercksen’s ‘Bigfish’ .

Een aanrader, dus snel naar onze webshop !

The Summer Knows

Wij sluiten het seizoen 2012-2013 af. De data van de volgende reeks staan alweer, kijk op onze Live! agenda waar we te zien en te horen zijn in het seizoen 2013-2014.

Hebt U ook al de nieuwe webshop bekeken?!

Naast de CD’s die wij hebben uitgebracht zijn er ook CD’s van verschillende orkestleden te koop, onder andere van Gerlo Hesselink “Garden of Stones” en “Distrust All Rules” van Henri Gerrits. Onze tenorist Ewout Dercksen heeft met z’n quintet Bigfish de CD “Bigger Fish To Try” uit, wellicht verschijnt deze binnenkort in onze shop, blijf die in de gaten houden!

Wij wensen iedereen een hele fijne zomer en graag tot ziens op een volgend concert! Read more

Dual City WebShop!!

De Website van de Dual City Concert Band heeft nu een heuse webshop. Naast onze eigen CD’s zullen ook cd’s van bandleden aangeboden worden. Onze eigen CD’s zijn nu in de aanbieding voor slechts 5 euro.

Je kunt betalen met IDEAL, overschrijving of paypal. En dat alles zonder verzend/administratie kosten! Neem een kijkje : Dual City WebShop

Freddie Bryant: “Ik speel World Jazz”

Onze gastsolist op 19 April aanstaande is de in New York geboren gitarist Freddie Bryant.

Het klassieke ‘muziek met de paplepel’ verhaal gaat voor Freddie op; vader Carroll, concertpianist, speelde samen met Robert McFerrin Sr. Inderdaad de vader van Bobby McFerrin. Moeder Beatrice, operazangeres, speelde Bess in de musical Porgy & Bess. Naast Cab Calloway welteverstaan, in dezelfde productie. Als jochie Read more